Przejdź do głównej zawartości

Skąd się wzięło przepyszne cannolo siciliano?

      Zapewne każdy kto odwiedził chociaż raz Italię skusił się na cannolo. A czy wiecie, że te pyszne rurki z nadzieniem ze słodkiej ricotty pochodzą z Sycylii? Wszystko zawdzięczamy rodzinie Rosciglione z Palermo. Kilka dni temu miałam przyjemność poznać prawnuczkę wynalazcy cannolo. Swoją niepozorną fabrykę słodyczy Rosciglione mają tuż obok Ballaro' - najstarszego targu w Palermo. Obecnie produkcją słodyczy zajmuje się już piąte pokolenie tej rodziny. Drugą fabrykę mają w Carini. To miasteczko również położone jest w prowincji Palermo (jakieś 20 minut pociągiem z Palermo). Fabryka cannolo w Palermo brzmi poważnie, ale tak naprawdę to małe pomieszczenia wraz ze sklepikiem. Z zewnątrz wygląda jak sklepik osiedlowy, do którego sporadycznie zaglądają klienci. Wewnątrz kilka półek i witryna ze słodyczami, a w drugim pomieszczeniu kuchnia, gdzie przygotowywane są słodycze. 
     Do sklepiku po cannolo poszłam z Anną. Pracowała tam wiele lat temu przy produkcji ryb w oleju, bo wówczas rodzina zajmowała się różnego rodzaju handlem. Wspomina, że jej szef był pracoholikiem, bo całe życie i zdrowie poświęcił rodzinnej firmie. Pracował 24 godziny na dobę, aż się rozchorował. Wylew spowodował, że został do końca życia na wózku inwalidzkim. Poświęcił się całkowicie, ale jego cannolo importowane jest na cały świat.
    Anna prawie zawsze kupuje cannolo tylko tam. Kiedy weszłam do sklepiku cannolo nie było w ofercie. Miła sprzedawczyni specjalnie dla mnie przygotowała je w kuchni. Dostałam jeszcze ciasteczko marcepanowe, kupiłam ciastka z nadzieniem figowym, a wszystko zostało pięknie ułożone na tatce, zapakowane w firmowy papier i zawiązane wstążeczką. Dodam, że w sklepiku można kupić zawsze puste cannolo i spróbować samemu przygotować krem. Anna obiecała mi, że jeszcze tam wrócimy, by podejrzeć jak powstaje cannolo i inne słodycze. Mam nadzieję, że tak będzie, a kucharze zgodzą się, by przyjrzeć się ich pracy.
    Na pamiątkę wzięłam ze sklepiku broszurę o rodzinie Rosciglione i z przepisami słodyczy. Teraz pozostaje sprawdzić się w roli sycylijskiej kucharki i przyrządzić jakieś dolce. Trzeba jednak nieco pogłówkować, bo podane w broszurce receptury nie zdradzają niektórych sekretów. Wiemy, co trzeba użyć, by zrobić centi,  buccellati czy pasta reale, ale nie ma tam podanych miar składników. O tych przepisach i rodzinie Rosciglione poczytajcie na stronie www.fratellirosciglionesrl.it
A takie buccellati pieczone tylko na Boże Narodzenie Rosciglione dostałam kiedyś od Anny.
       

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Początki sycylijskich lwów.

Sycylijczycy przypominają datę 1 września jako okazję do przywoływania pamięci o rodzinie Florio – niezwykle ważnej wielopokoleniowej rodzinie, której Sycylia zawdzięcza rozkwit gospodarczy i kulturalny w XIX i XX wieku. To z tą rodziną kojarzą się chociażby wino Marsala czy wielkie przetwórnie tuńczyka na Sycylii oraz stocznia w Palermo! To ta rodzina zwana jest lwami sycylijskimi i to o niej Stefania Auci napisała powieść I LEONI DI SICILIA  ( Sycylijskie lwy) , która stała się bestsellerem 2019 roku w Italii. O ostatnim fakcie przeczytałam niedawno w mediach i myślę, że dobrze złożyło się, że zgłębiam historię rodziny w tym samym czasie kiedy cała czytająca Sycylia poznaje i przypomina sobie w sposób zbeletryzowany losy rodziny Florio. Czekam na wydanie polskie, a tymczasem zapraszam do poczytania informacji o najsłynniejszej rodzinie sycylijskiej w moich odcinkowych opowieściach.              Foto: Chiara Antonina. Źródło:  https:/...

Favignana i statki w rękach Florio.

       Ignazio Senior (1838-1891) podobnie jak ojciec Vinzenzo, był inteligentny i posiadał umiejętność trafnego inwestowania pieniędzy. Dużo czasu spędzał na wyspie Favignana i ją rozbudował. Prawie wszystkie ważne budowle na wyspie wybudował właśnie Ignazio Senior. Budowę obiektów zlecił słynnemu architektowi sycylijskiemu Damiani Almeyda. (Wspomnieć tu należy, że to on jest twórcą takich obiektów jak: Akademia Sztuk Pięknych w Palermo – najstarsza tego typu uczelnia we Włoszech, Teatr Politeama Garibaldi czy pałac Pretorio – obecnie siedziba władz miasta w Palermo) . W ten sposób powstała willa Florio budowana w latach 1876 do 1878 w stylu neogotyckim. Plany budowli w archiwum w Palermo pokazują, że willa miała przedpokój, z którego wchodziło się do wielu pomieszczeń. Był tam ogromny salon z widokiem na morze, pokój pranzo, a więc jadalnia z kuchnią i toaleta. W willi oddzielne pomieszczenia przeznaczono na bibliotekę, salę bilardową i kaplicę. Był te...

10 wskazówek jak dojechać i przejść Riserva Naturale dello Zingaro?

      Wczoraj dzień obfitował we wrażenia z wędrówki po parku Zingaro. Park krajobrazowy zwany po polsku rezerwatem Cygana położony jest między Scopello a San Vito lo Capo. Tak na świeżo przedstawiam kilka wskazówek jak tam dotrzeć i poruszać się, bo djazd do samego rezerwatu jest utrudniony. Oto porady: 1.Park można przejść z dwóch stron: od Scopello (wejście południowe) i San Vito lo Capo (wejście północne). 2. Z Palermo nie ma bezpośrednich połączeń do Zingaro, podobnie z San Vito lo Capo.  3. Z Palermo można dojechać do Scopello, ale dojazd tam jest utrudniony. Z Palermo jest autobus linii Russo do Castellamare del Golfo o 6.20 lub 8.00. Stamtąd autobusem do Scopello o 9.00. Najczęściej  wyjeżdżając z Palermo o 8.00 nie uda się, niestety, złapać autobusu o 9.00, a wyjeżdżając o 6.20 czekamy w Castellamare dwie godziny do wyjazdu do Scopello (to 10 km, 15 minut jazdy autem; autobus jedzie 45 minut). Można też wynająć auto (podobnie w San Vito) w Castell...